Grzybnia pieczarki do uprawy

Sprzedaż

Grzybnia pieczarki do uprawy

Witam serdecznie, mam do zaoferowania państwu grzybnię Pieczarki

Jest to grzybnia do uprawy amatorskiej na działce, jak również do uprawy towarowej na dużą skalę.

Jedno opakowanie waży 0,5 kg i wystarcza na założenie 1m2 uprawy cena brutto 6,50 zł

WYSYŁAM NA ADRES Z ALLEGRO LUB WSKAZANY PRZY WPŁACIE W TYTUŁEM NIE WYSYŁAM NA ADRESY WSKAZANE MEJLEM

Do każdej grzybni zostanie dołączona szczegółowa instrukcja uprawoa.






POLMYCEL 23

Rasa heterozyjna U3 wyhodowana przez panią dr Gerdę Fritsche. Pieczarki tej rasy wiążą bardzo łatwo, są białe, gładkie, o średnicy kapelusza około 5 cm z tendencją do tworzenia drobnych owocników. Doskonała jako surowiec do przemysłu przetwórczego.

INKUBACJA
- Temperatura podłoża podczas inkubacji 22 – 25˚C.
- Wilgotność względna powietrza w hali 98 – 99%.
- Stężenie CO2 0,5 – 1,2%.
- Czas inkubacji 12 – 17 dni.

OKRYWA
- Nakładanie, gdy podłoże jest przerośnięte grzybnią w 100%.
- 5-6cm grubości po podlaniu.
- Wolna od chorób i szkodników.
- pH 7,3 – 7,6.
- Wysoka wilgotność nakładanej okrywy.
- Dowilżanie zaczynamy 3 dnia po nałożeniu okrywy.
- Czesanie w momencie pojawienia się pierwszych strzępek na powierzchni okrywy, zbyt późne czesanie opóźnia pierwszy rzut pieczarek.

Dodanie grzybni kakingowej w ilości 10-30 dkg/m2 pozwala na wyeliminowanie czesania i powoduje przyspieszenie plonowania o 4-7 dni.

WIĄZANIE
- Pierwsze podlewanie rozpoczynamy po 24 godzinach po czesaniu.
- 2-3 dni po czesaniu, gdy na 75% powierzchni widoczne są strzępki grzybni, stężenie CO2 (mierzone około 15 cm powyżej okrywy) obniżamy do 0,08 – 0,1% (gdy na 1m2 znajduje się 100 kg nawozu, stężenie CO2 powinno wynosić 0,07%),
- Wilgotność względną obniżamy do 90%,
- Temperaturę powietrza obniżamy do 17-19˚C, jeśli temperatura podłoża jest wyższa niż 19-20˚C to rasa ta tworzy mało zawiązków.
- Podlewanie zaczynamy, gdy owocniki osiągną wielkość dużego grochu (1,25 – 1,8 cm), ostatnie podlewanie wykonujemy na dzień przed rozpoczęciem zbioru,

PLONOWANIE
- Pierwszy rzut zbieramy 21 – 22 dnia po nałożeniu okrywy (około 16 dnia, gdy zastosujemy grzybnię kakingową).
- Wilgotność względna powietrza w czasie plonowania powinna wynosić 88%.
- W czasie plonowania temperatura powietrza powinna się utrzymywać od 17˚C do 20˚C w zależności od tego jakiej wielkości owocniki chcemy uzyskać.
- Po skończonym rzucie przystępujemy do podlewania uprawy.
- Pieczarki tej rasy po zbiorze należy szybko schłodzić.

Cena: 6,00 PLN / szt.

  • Szczegóły oferty:
  • Pakowanie: 0,5 kg
  • Płatność: wpłata na konto
  • Czas dostawy: 7 dni
  • Minimalne zamówienie: 0,5 kg
  • Dostępność: cały czas
  • Miejsce: Zblewo
  • Marka: Grzybnia
Kontakt